Vitale organisaties

Je kunt geen krant of tijdschrift openslaan of je komt de term vitaliteit tegen. Maar waar hebben we het eigenlijk over en wat betekent een vitale organisatie? 

Er is veel onderzoek verricht naar wat een bedrijf succesvol maakt. Een succesvol bedrijf is niet per definitie vitaal. Een vitaal bedrijf is een bedrijf dat op een gezonde en duurzame manier succesvol is. Het keyword is “balans”. De verschillende aspecten die het succes van een organisatie beïnvloeden zijn op elkaar afgestemd en bepalen gezamenlijk het succes van de organisatie. Daarbij spelen de mensen een belangrijke rol.  

Mensen verlaten geen bedrijven maar managers

Vitaal leiderschap

Een vitale organisatie vraagt om vitaal leiderschap. Dit is nodig om de rest van organisatie te kunnen coachen op de gezonde weg naar succes. 

Een van de belangrijkste bijdrages aan werkgeluk is autonomie. Werknemers die autonomie ervaren zijn gemotiveerder en daardoor productiever. Productieve en gemotiveerde werknemers zorgen voor tevreden klanten. Vitale leiders zijn in staat om het beste uit werknemers en teams te halen. Vitale leiders geven het goede voorbeeld, zijn in staat mensen te betrekken en te motiveren en balans aan te brengen in de organisatie.

Meer over Vitaal leiderschap

Vitale teams

De basis van vitale teams is autonomie. Door zelfsturing binnen teams aan te moedigen en te ondersteunen, voelen werknemers zich veel meer betrokken en verantwoordelijk dan in directieve omgevingen waar de manager bepaalt. Zelfsturing gebeurt niet van de ene op de andere dag en houdt ook niet automatisch in dat de manager verdwijnt. Wel verandert de rol: de hiërarchische manager transformeert naar een vitale leider. Een tool die vitale teams kunnen hanteren om meer richting zelfsturing te gaan is het Self-STEERing Team Framework. 

Meer over Vitale teams