Hoe (h)ECHT is je team?

Laat de energie weer stromen en word een vitaal team

Hoeveel punten scoort je team?

Hoe veel van onderstaande situaties herken je in je team? Hoe hoger je score, des te minder energie en meer stress. 

  • Functioneel werkt het team wel goed samen, maar er is weinig verbinding. Teamleden voelen zich daardoor minder betrokken bij elkaar en bij het team.
  • Problemen worden niet benoemd, al heeft iedereen er last van.
  • De koers van van het team wisselt regelmatig.
  • Er zijn irritaties binnen het team, er is weinig onderling vertrouwen en respect.
  • Planningen worden niet gehaald.
  • Er zijn 1 of 2 mensen in het team die (te) dominant aanwezig zijn.
  • Het is beter om je mening voor je te houden.
  • Het team is een groep bij elkaar gezette mensen, de samenwerking is ver te zoeken.
Herkenbaar?
 
Dysfunctional team
Team samenwerking

Stel je eens voor!

Hoe zou het zijn als je werkt in een team waar wordt samengewerkt, mensen elkaar vertrouwen en elkaar helpen. Waar je samen stilstaat bij de successen en voortdurend samen kijkt waar je nog kunt verbeteren als team én als individu. 

Een vitaal team waar de energie hoog is, waar er discussies mogen zijn en mensen elkaar versterken. Waar je je betrokken voelt, doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Een team waar de sfeer goed is, er vertrouwen is en respect. Kortom waar elke dag leuk is en je vol energie naar huis gaat. 

Hoe zou dat zijn voor de prestaties van het team? Voor de manager van het team? En last but not least, wat doet het met jou?

Vanuit intrinsieke motivatie willen en kunnen we zoveel meer! Door zelfsturing op de juiste manier te faciliteren, wordt de intrinsieke motivatie van een team verhoogd. Hierdoor gaat de energie weer stromen met als gevolg: meer energie, minder stress en een beter resultaat!

 

Zelfsturing

In het bedrijfsleven heb ik als manager verschillende teams begeleid. Het is bijzonder om te zien hoe mensen in hun kracht gaan staan en verantwoordelijkheid pakken op het moment dat je vertrouwen geeft en loslaat. En hoe een team groeit en opbloeit als het de weg richting zelfsturing ontdekt. Het gaat niet van de ene op de andere dag, het is een proces waar je samen leert en steeds weer een volgende stap zet. Mijn kennis en ervaring heb ik verwerkt in een framework voor zelfsturende teams. Dit framework biedt richting aan teams als ze het pad richting zelfsturing bewandelen.

Het framework bevat cruciale aspecten die voorwaarde zijn voor het opzetten / inrichten / aanpassen van een zelfsturend team. Aan de hand hiervan kun je tevens bepalen of je team überhaupt geschikt is voor zelfsturing. Want dat hoeft niet in alle gevallen zo te zijn. Zelfsturing is een middel, geen doel. Het framework gaat in op vragen als: Wat is het gezamenlijk doel? Welke competenties zijn nodig en zijn die aanwezig? Wordt optimaal gebruik gemaakt van ieders talenten? Hoe ziet het planningsproces eruit? Is er ruimte voor feedback en verbetering? Ook de rol van de leidinggevende komt aan de orde.

Roos op Women in Agile conference
Op de Women in Agile Europe conference 2019 sprak ik over het framework voor zelfsturende teams.

Verbinding en samenwerking

Vooral na de coronapandemie, waar veel mensen thuis hebben gewerkt, blijkt het voor veel teams lastig om het groepsgevoel terug te krijgen. Mensen zijn gewend geraakt aan het thuiswerken en dat biedt zeker voordelen. Het nadeel is dat de betrokkenheid en de verbinding daaronder lijden. Het gevolg kan zelfs zijn dat mensen zo ver ‘wegdrijven’ van het team dat ze makkelijk overstappen naar een ander bedrijf. Zonde!
 
Hoe krijg je dat groepsgevoel terug? Hoe zorg je ervoor dat je elkaar als team weet te vinden? Hiervoor is het nodig dat de teamleden elkaar beter leren kennen en elkaar vertrouwen. In dat klimaat is het veilig om kennis met elkaar te delen, elkaar feedback te geven en samen te verbeteren. 
 
In workshops waarin desgewenst DISC en/of Drijfveren worden ingezet, leren teamleden elkaar op een prettige, ongedwongen manier beter kennen. De verbeterde relatie zorgt voor meer verbinding en een betere samenwerking.  
 

Win-Win-Win

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn:

  1. Teamleden werken beter samen, hebben meer energie en meer plezier in het werk en hebben minder stress, oftewel vitalere werknemers.
  2. Het vitale team levert een steeds betere performance
  3. De manager kan de tijd die hij/zij normaal kwijt is aan teamperikelen besteden aan andere zaken.
Is het de moeite waard om te onderzoeken of dit ook voor jouw team is weggelegd?
Vitaal team

Zet je team in beweging

Zie je verbetermogelijkheden voor je team? Wacht niet langer en neem nu contact op voor een teamtraining, bijvoorbeeld: 

  • Verbeteren van zelforganisatie met het framework voor zelfsturende teams: waar sta je als team? Wat gaat goed en waar is ruimte voor verbetering? Een interactieve training waarin het team stil staat bij zichzelf en acties uitzet voor de komende maanden. 
  • Workshop Communicatie: een praktische workshop waarin we oefenen met de basisprincipes van communicatie. Ook het geven en ontvangen van feedback hoort hierbij. Het doel van de workshop is te werken aan het verbeteren van de onderlinge relaties en samenwerking. 
  • DISC workshop: begrijpen van de verschillende gedragsstijlen, van jezelf en de ander. We oefenen aan de hand van cases. Het doel van de workshop is inzicht te krijgen in de eigen voorkeursstijlen voor communicatie en gedrag en tevens ook inzicht te krijgen wat de stijl is van de andere teamleden. Op deze manier ontstaat er meer begrip en waardering voor elkaar. Ook leer je in deze workshop hoe je met andere gedrags- en communicatiestijlen kunt omgaan.
  • Afhankelijk van de vraag wordt een op maat gemaakt programma gemaakt, bestaande uit 1 of meerdere dagen/dagdelen.

Bellen

Je krijgt onmiddellijk antwoord op je vragen, wel zo makkelijk.
Tel: 06-22278156

E-mail

Stuur je liever een mail? Deze wordt binnen een dag beantwoord. Neem contact op via info@gotji.nl