Hoe (h)ECHT is je team?

Laat de energie weer stromen en word een vitaal team

Hoeveel punten scoort je team?

 • Problemen worden niet benoemd, al heeft iedereen er last van.
 • De koers van van het team wisselt regelmatig.
 • Er zijn irritaties binnen het team, er is weinig onderling vertrouwen en respect.
 • Planningen worden niet gehaald.
 • Er zijn 1 of 2 mensen in het team die (te) dominant aanwezig zijn.
 • Het is beter om je mening voor je te houden.
 • Het team is een groep bij elkaar gezette mensen, de samenwerking is ver te zoeken.

Hoe hoger je score, des te minder energie en meer stress. Herkenbaar?

 
Dysfunctional team
Team samenwerking

Stel je eens voor!

Hoe zou het zijn als je werkt in een team waar wordt samengewerkt, mensen elkaar vertrouwen en elkaar helpen. Waar je samen stilstaat bij de successen en voortdurend samen kijkt waar je nog kunt verbeteren als team én als individu.

Een vitaal team waar de energie hoog is, waar er discussies mogen zijn en mensen elkaar versterken. Waar je je betrokken voelt, doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Een team waar de sfeer goed is, er vertrouwen is en respect. Kortom waar elke dag leuk is en je vol energie naar huis gaat. 

Hoe zou dat zijn voor de prestaties van het team? Voor de manager van het team? En last but not least, wat doet het met jou?

Vanuit intrinsieke motivatie willen en kunnen we zoveel meer! Door zelfsturing op de juiste manier te faciliteren, wordt de intrinsieke motivatie van een team verhoogd. Hierdoor gaat de energie weer stromen met als gevolg: meer energie, minder stress en een beter resultaat!

De kracht van intrinsieke motivatie

Zowel zakelijk als privé heb ik de enorme kracht van intrinsieke motivatie ervaren.

In het bedrijfsleven heb ik als manager verschillende teams begeleid. Het is bijzonder om te zien hoe mensen in hun kracht gaan staan en verantwoordelijkheid pakken op het moment dat je vertrouwen geeft en loslaat. En hoe een team groeit en opbloeit als het de weg richting zelfsturing ontdekt. Het gaat niet van de ene op de andere dag, het is een proces waar je samen leert en steeds weer een volgende stap zet. Mijn kennis en ervaring heb ik verwerkt in een framework, die teams als houvast kunnen gebruiken als ze het pad richting zelfsturing bewandelen.

Als triathlete was mijn deelname aan het WK in Hawaii in 2015 heel bijzonder. Toch is Hawaii nooit mijn ultieme doel geweest. Vanuit mijn passie voor de sport zwem, loop en fiets ik al vanaf 1990 nog steeds met veel plezier. Het geeft me veel kracht en energie. Overigens is er vanuit de sport ook wat te leren. Veel van de ‘lessons learnt’ zijn in het bedrijfsleven toe te passen! 

Roos op Women in Agile conference
Op de Women in Agile Europe conference 2019 sprak ik over het framework voor zelfsturende teams.
Vitaal team

Win-Win-Win

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn:

 1. Teamleden werken beter samen, hebben meer energie en minder stress, oftewel vitalere werknemers.
 2. Het vitale team levert een steeds betere performance
 3. De manager kan de tijd die hij/zij normaal kwijt is aan teamperikelen besteden aan andere zaken. 
Is het de moeite waard om te onderzoeken of dit ook voor jouw team is weggelegd?
 

Framework voor zelfsturende teams

Het framework ‘STEER’ bevat de cruciale aspecten die voorwaarde zijn voor het opzetten/inrichten/aanpassen van een zelfsturend team. Aan de hand hiervan kun je tevens bepalen of je team überhaupt geschikt is voor zelfsturing. Want dat hoeft niet in alle gevallen zo te zijn. Zelfsturing is een middel, geen doel.

Het framework gaat in op vragen als: Wat is het gezamenlijk doel? Welke competenties zijn nodig en zijn die aanwezig? Wordt optimaal gebruik gemaakt van ieders talenten? Hoe ziet het planningsproces eruit? Is er ruimte voor feedback en verbetering? Ook de rol van de leidinggevende komt aan de orde.

 • Source – Wat is het startpunt, wat is de visie, waar staan we voor?
 • Team – Mensen, rollen, afspraken
 • Explore – Welke onderwerpen/aandachtsgebieden die impact hebben op de planning van het team zijn of worden relevant
 • Execute – Prioritering, planning en uitvoering van het werk
 • Relationships – Hoe verbeter je de communicatie en band met elkaar binnen en buiten het team ? Basis voor een goede samenwerking is elkaar te leren kennen en waarderen op een ander niveau,  het samen goed te hebben met elkaar. 

Het framework schrijft niet voor, maar biedt houvast. Het zorgt voor een solide basis en geeft richting aan teams die zelfsturend willen zijn of worden.

Zet je team in beweging

Zie je verbetermogelijkheden voor je team? Wacht niet langer en neem nu contact op. Samen kijken we hoe je het framework kunt toepassen en kunt inzetten voor jouw team. 

Bellen

Je krijgt onmiddellijk antwoord op je vragen, wel zo makkelijk.
Tel: 06-22278156

E-mail

Stuur je liever een mail? Deze wordt binnen een dag beantwoord. Neem contact op via info@gotji.nl