Hardlopen in de sneeuw

Persoonlijke groei door intelligent bewegen

Vanuit mijn eigen persoonlijke ontwikkeling richting vitaal leiderschap kwam ik in contact met Fabio D’Agata van Spat Verandert. Fabio had net zijn boek ‘Intelligent Bewegen’ uitgebracht. Intrigerende titel, die me ertoe bracht om het aan te schaffen. Ik heb het met veel interesse gelezen en mooie inzichten opgedaan, die ik graag deel.

Na ruim 25 jaar actief in de triathlonsport durf ik te stellen dat ik veel ervaring heb met bewegen, dus ik was benieuwd naar het voorvoegsel ‘Intelligent’.

 Mijn eigen ervaring met bewegen en de reden dat ik het al zolang doe is dat het me ontzettend veel brengt. Fysieke inspanning zorgt voor ontspanning, het zorgt ervoor dat ik lekker in mijn vel zit, het maakt mijn hoofd leeg, waardoor er ruimte is voor nieuwe ideeën. En uiteraard vergroot het mijn uithoudingsvermogen en spierkracht (en dat ik daarnaast zoveel appeltaart kan eten als ik wil is ook een niet onbelangrijk voordeel).

 Ik denk dat de meeste mensen net als ik sporten om deze redenen en het een activiteit is die we doen als we tijd hebben, er zin in hebben, het op ons schema staat en dergelijke. Als het ware een sluitpost, iets dat er afvalt als er dringender zaken zijn.

 En hier komt ‘Intelligent’ om de hoek kijken. In zijn boek neemt Fabio bewegen juist als uitgangspunt. Want, zo betoogt hij, een actief lichaam zorgt voor meer actieve hersengebieden. De bewegende modus, waarin het fysieke lichaam, het brein én het gevoelsleven samenkomen in het nu, kan voor oplossingen zorgen waar je vanuit stilstand niet op zou komen. Hij heeft zijn eigen methode aan den lijve doorleefd en beproefd en zijn ervaringen door het boek heen gevlochten, wat het boek extra persoonlijk en herkenbaar maakt. Niet bewegen om te bewegen, maar om een persoonlijke ontwikkeling op gang te brengen. Hoe dan? Kort samengevat: maak voor jezelf je ultieme verlangen expliciet en onderzoek welke vaardigheden op emotioneel, mentaal en fysiek vlak je verder wilt ontwikkelen (de ontwikkeldriehoek) die je hierbij gaan helpen. Door deze ontwikkeldriehoek te integreren in je beweegsessies, komt er vanuit je lichaam een ontwikkeling tot stand die je uiteindelijk zal leiden naar je ultieme verlangen. Klinkt te kort door de bocht zoals het hier staat, daarom zou ik je aanraden om zelf het boek te lezen. Het biedt je handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan. Voor iedereen die letterlijk en figuurlijk in beweging wil komen.

Met de opgedane inzichten kan ik in ieder geval op een bewuste manier verder bewegen en groeien.

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *