Leefstijl en vitaliteit

Hoe een integrale benadering helpt problemen op te lossen

“Eigenlijk ben ik helemaal niet zo goed. Ik denk dat anderen daar vandaag of morgen ook achter komen en  dan val ik door de mand.”

Ik ben in gesprek met een executive bij een groot bedrijf over leefstijl en vitaliteit. Hij heeft een  managementfunctie en zijn carrière gaat als een zonnetje. De band met collega’s is prima, hij heeft een fijne leidinggevende, ook thuis gaat alles ok. Toch komt hij wat mat over. Het enthousiasme en de energie van zijn collega’s, die net als hij succesvolle managers zijn, ontbreken. Qua leefstijl scoort hij niet slecht. Hij heeft geen overgewicht, eet redelijk gezond,  hij heeft een goede conditie, loopt 2-3 keer per week een uur hard en slaapt vrijwel altijd goed. Echter op zondag wordt hij ’s nachts vaak wakker. Hoewel hij daar in de coronatijd minder last van heeft, nu hij niet naar kantoor hoeft…

Dat laatste is een haakje waar we verder op inzoomen. Daarbij wordt er steeds meer duidelijk: waar ligt die drempel om naar kantoor te gaan, wat vindt hij lastig, waar wordt hij blij van, hoe relateert dat naar zijn werk, wat vindt hij belangrijk, wat mist hij, wie is hij als mens. En plots is daar zijn uitspraak, haast tot zijn eigen verbazing. Dus dát is waar hij wakker van ligt, wat hem onbewust bezig houdt, de reden waarom hij nooit echt blij kan zijn met complimenten. Ik zie zijn  verbazing maar ook de opluchting als hij het zegt, ineens is het kwartje gevallen.

Zijn overtuiging hoort bij wat het impostor syndrome (bedriegerssyndroom) genoemd wordt en komt bij veel hoog opgeleide mensen voor. Ze leggen de lat heel hoog voor zichzelf en twijfelen aan – of zijn zich niet bewust van – hun eigen kwaliteiten. Als je je er niet bewust van bent kan het imposter syndroom verstrekkende gevolgen hebben: mensen gaan overmatig hard werken om niet ontdekt te worden en kunnen in een burnout raken. Of ze gaan juist onderpresteren zodat ze niet te hard vallen als ze door de mand vallen.

Het slaapprobleem was het symptoom, de overtuiging dat hij niet goed genoeg is de oorzaak. Doordat hij de oorzaak heeft achterhaald, kan hij daarmee aan de slag, waardoor de kans groot is dat daarmee ook zijn  slaapprobleem minder zal zijn. In zijn geval was een specifiek slaapadvies niet helpend geweest.

Het moraal van het verhaal is dat een probleem dat zich voordoet op een bepaald vlak – hetzij fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel – zijn oorzaak en oplossing meestal niet terugvindt in datzelfde vlak.

Door een integrale benadering wordt inzicht verkregen in het geheel, zodat het probleem bij de juiste wortel kan worden aangepakt.

Denk hieraan als je een probleem hebt waar je al langer mee loopt en waarvan het je nog niet gelukt is om het op te lossen. Waarschijnlijk is er een onderliggende oorzaak op een ander vlak, waar je nog niet hebt gekeken. Probeer deze op te sporen en aan te pakken. Het probleem zal daarmee ook eenvoudiger op te lossen zijn. Een integrale leefstijlcoach kan je hierbij  in de juiste richting helpen.

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *